Az MDF-lap (angolul: Medium-density fibreboard) közepes térfogat-sűrűségű farostlemez.

Gyártását a az 1970-es években az Egyesült Államokban kezdték meg.

Alapanyagát általában tűlevelű és lombos fák, rostfák, erdei aprítékok, valamint faipari hulladákok adják. Ezeket először aprítják, rostjaira bontják, szükség esetén tisztítják, majd műgyantával keverve terítéket képeznek, amelyet azután magas nyomáson préselnek.

Fontos és közkevelt bútoripari alapanyag, de használják példáúl beltéri ajtók gyártásához is. Széles körben való elterjedsége nem meglepő, ha figyelenmbe vesszük kiváló tulajdonságait. Legfontosabb előnye (pl. az OSB-vel, faforgácslappal szemben) a teljesen sima felülete, emiatt könnyen festehtő, vákuumfóliázható (MDF ajtógyártás). Könnyen és pontosan fúrható, marható, vágható, a homogén szerkezetének köszönhetően, akár otthoni barkácsoláskor is tiszta és sima éleket kapunk. A lapok élükben is csavarozhatók.

Hátránya (pl. az OSB-vel szemben) a kisebb terhelhetőség és az időjárással szembeni rosszabb ellenálló képesség. Kültérre nem ajánljuk.

Sokrétűen használható: létezik hajlítható, gyengén vízálló, fokozottan tűzálló, mélymarható, könnyített, teljes keresztmetszetében színezett változata is.
Kapható natúr, kezeletlen, illetve felületkezelt (pl. festett, vákuumfóliázott, furnérozott, laminált) változatban is.
Cégünk forgalmaz még egy oldalt laminált fehér MDF lapot is 18mm vastagságban.

 

Hajlítható MDF lemez

Jól ismert termék íves szerkezetek gyors, egyszerű gyártásához. A két mart oldalát kell összeragasztani a kívánt ívben a szerkezeti elem előállításához, majd a sablonon rögzíteni. Utána a már megszokott módokon lehet felületkezelni (pl. festés, dekorozás). 18-20cm-es legkisebb belső rádiusz érhető el vele. Nem olyan jó a csavarállósága, mint a hajlítható rétegelt lemeznek, hiszen nem a teljes keresztmetszetben tömör. Kedvezőtlen fényviszonyok mellett (pl. felületet „súroló”) a viszonylag mély marások (kb.7-8mm) miatt a tiszta ívű felület helyett megtörő, bordázott hatású felületet kaphatunk.

This will close in 0 seconds