A bútorlap (laminált faforgácslap) a bútorgyártás fontos alapanyaga.

Nem összekeverendő a pozdorjával, ami főleg lenből és kenderből készűl (ma már nem nagyon használják).
Azzal a céllal lett kifejlesztve, hogy helyettesítsék a drága tömörfát a bútorgyártásban, és egy könnyen és gyorsan felhasználható, gazdaságos anyagot kapjunk.

 

Bútorlap felépítése

Alapja a faforgácslap melynek – ha a metsztetét nézzük – középső részébe nagyobb méretű, a két szélébe apróbb szemcséjű forgácslapot préselnek nagy nyomással.
Így már egy elegendő keménységű, és szilárdságú, a felületén pedig megfelelő simaságú anyagot kapunk.
Ezután kerűl fel a laminált réteg a két szemközti felületre, ami nem más, mint műgyantával átitatott, impregnált többrétegű dekorpapír.
Ez adja a termék kopásállóságát, illetve ellenállóképességét a közvetlen nedvességgel, a vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel szemben.
Könnyű tisztítani, egyszerűen nedves ronggyal, esetleg nem agresszív tisztítószerekkel eltávolíthatóak a rákerűlt szennyeződések.

 

Bútorlap méretei

Táblamérete általában 2800×2070, de ettől eltérő is lehet.
A legelterjedtebb vastagságok a 18mm, 16mm, de rendelhető némely színből 25mm ill. 12mm, 10mm, és 8mm-es is.

 

Bútorlap jellemzői

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az tény, hogy a bútoripar egyik legelterjedtebb, és legfontosabb alapanyaga, amely dinamikusan fejlődik és nagyrészt megkerűlhetetlenné vált főleg a mai modern belsőépítészetben (pl. minimálstílus).
Évről évre újabb színek és felületi struktúrák jönnek ki a gyártóktól, amelyek biztosítják a vevők és a belsőépítészek számára a lehetőségek szinte kifogyhatatlan tárházát.
Léteznek fautánzatú bútorlapok, egyszínűek (UNI színek), magasfényűek, selyemfényűek, erezett- és simafelületűek, pórusnyomottak…stb.
A bútorlap csak sík felülettel készíthető, mintát nem lehet belemarni.
Többnyire a bútortestek előállítására használják (korpusz), de ajtóknak (front) is használható, ha valaki példáúl kiakarja váltani a jóval drágább vákuumfóliás MDF ajtó frontokat.
Konyhaszekrények mellett, tolóajtós gardrobszekrényeknél, szobabútoroknál, gyerekbútoroknál, polcrendszereknél is előszeretettel alkalmazzák, de még ágyakat is gyártanak belőle.

 

Bútorlap feldolgozása

Nagyon fontos az élek megfelelő zárása.
Sok színhez még ma is forgalmazunk papíralapú, hőre lágyuló ragasztóval bevont élfóliát, amelyet egyszerűen vasalóval fel lehet tenni.
Manapság már egyre inkább az ABS (esetleg PVC) alapú élzárók kerűlnek előtérbe, amelyek sokkal jobban ellenállnak a hőnek és a mechanikai ígénybevételeknek.
Ezeket is fel lehet tenni ugyan házilag (akár a ragasztó nélküli, akár a ragasztózott válozatát is), de az élzáró gépekkel sokkal jobb minőséget és szebb eredményt kapunk.
Természetesen a bútorlapok méretrevágásán túl, vállaljuk a gépi élzárást is az Ön számára, ha ígényli.
Általában a korpuszhoz a 0,4mm-es (némely színhez 0,45mm vagy 0,5mm-es kapható), fronthoz pedig a 2mm-es vastagságú élzárót ajánljuk.
Duplungolás esetére általában tudunk biztosítani széles élzáró anyagot is Önnek.
(A duplungolás valamely szerkezet vastagsági méretének a megkétszerezésére, megduplázására szolgáló vastagító toldás. A szó a német szakzsargonból származik.)

A bútorlapot könnyű megmunkálni.
Jól marható, fűrészelhető, bár a laminált réteg viszonylag hamar kiveszi a szerszámok élét.
A szép megmunkáláshoz fontos a speciális szerszám (bútorlaphoz való körfűrészlap, dekopírlap, fenékfúró…stb) melyek nálunk megvásárolhatók, de igazán szép, kipattogzódás-mentes vágást csak elővágóval rendelkező lapszabászgéppel ill. táblafelosztóval lehet elérni.
Jól csavarozható is, de speciális, ún. faforgácslap csavar kell hozzá.

Acrylic Gloss

 

Basic

Mirror Gloss

Select

 

Uni színek

 

Munkalapok

This will close in 0 seconds